Szakmai portálunk a Magyar Golf Szövetség május eleji közgyűlése előtt a hazai golféletben jártas személyiségek véleményét közli a sportág állapotáról. Körkérdésünkre először dr. Bohács Zsolt képviselő (FIDESZ), a Parlament Turizmus- és Sportbizottságának elnöke válaszolt.

Mindenkinek a következő kérdéseket tettük fel, mert úgy véljük, a rájuk adott válasz az érintettek más-más látásmódja okán sokszínű lesz – körképet ad. Kiderül az is, igazuk van-e azoknak, akik megkongatják a vészharangot a sportág felett – azaz kórkép rajzolódik-e ki a válaszokból? (Amennyiben olvasóink közérdeklődésre számot tartóan hozzá kívánnak szólni a kérdésekhez, kérjük, maximálisan 400 szavas válaszukat a golfdroid[kukac]index_pont_hu címünkre küldjék el. Helyt adunk véleményüknek, de természetesen a közölt hozzászólások nem a www.golfdroid.blog.hu álláspontjai.)

A kérdések:

1./ Hogyan értékeli a magyar golfélet alakulását évtizedünkben?

2./ Mi a magyarázata a játékos szám stagnálásának és a pályabezárásoknak?

3./ Milyennek tartja a magyar golf fejlődési potenciálját, különös tekintettel az ország gazdasági helyzetére?

4./ Milyen eszközökkel tartja elképzelhetőnek a golf bekapcsolását a magyar turizmusba?

Körkérdésünkre először dr. Bohács Zsolt képviselő (FIDESZ), a Parlament Turizmus- és Sportbizottságának elnöke válaszolt.

1./ Hogyan értékeli a magyar golfélet alakulását évtizedünkben?

Az elmúlt évtizedben a magyar golf megújulási folyamaton ment keresztül, hiszen tudjuk, hogy előző rendszerben sajnos teljes mértékben kiszorult a golfsport az ismert politikai okok miatt. A kezdetekben az új pályák építésével növekedett az amatőr golfozók száma, hasonlóan a szomszédos országokhoz (Szlovákia, Csehország) mérten. Sajnos a kezdeti növekedést követően megállt ez a fejlődés és 2008-2009 évben csökkenő tendenciát mutatott. Valószínűleg közrejátszott a gazdasági válság, amely negatív hatással volt minden sportágra, így természetesen a golfsportot is érintette.

2./ Mi a magyarázata a játékos szám stagnálásának és a pályabezárásoknak?

A pályabezárásokkal kapcsolatosan sajnos azt kell megemlítenünk, hogy a Magyarországon lévő amatőr golfozók nem tudják eltartani a golf pályákat, hiszen kevesen golfoznak. Meg kell említeni, hogy egy-egy vidéki pálya kiesett a frekventált körzetekből, hiába volt nagyszerűen megépítve, de Budapestről nagyon nehezen lehetett megközelíteni és a szomszédos országokból érkező golfozók szám sem volt elegendő, hogy ezek a pályák életbe maradjanak. 

golf analízis 2013 04 19.jpg

3./ Milyennek tartja a magyar golf fejlődési potenciálját, különös tekintettel az ország gazdasági helyzetére?

A magyar golf fejlődésével kapcsolatosan azt kell megemlíteni, hogy jelenleg a gazdasági környezet nem kedvez a golf sportnak, hiszen a játékosok számának stagnálása, illetve csökkenése azt mutatja, hogy jelenleg a játékosok számának megőrzése lehet a legfontosabb cél. A golf pályák infrastrukturális fejlesztésével lehetne szélesíteni a golfozók bázisát, hogy hétvégente necsak a golfozók, hanem azok családtagjai számára is lehetőséget kapjanak a szabadidő eltöltéséhez, amivel szélesedhetne a golfot szeretők tábora (például megfelelő színvonalú étterem, egyéb sport lehetőség). További esély még a golf fellendítésére, hogy minél több fiatal játékossal kellene megszerettetni a golf sportot, hiszen Ők lehetnek azok, akiken keresztül egy széles bázist lehet kialakítani, és akik közül talán éljátékosok is kerülhetnek ki a nemzetközi porondra.

4./ Milyen eszközökkel tartja elképzelhetőnek a golf bekapcsolását a magyar turizmusba?

Az előzőekben már megfogalmazott beruházásokkal lehetne megvalósítani azt, amely Ausztriában tökéletesen működik, hiszen megfelelően kialakított, illetve felépített golf klub többirányú lehetőséget ad a golf pálya tulajdonosának, amellyel biztosíthatja a hosszú távú működő képességet. Természetesen, amíg nem lesznek ilyen módon kialakított golf klubjainak, nagyon nehéz lesz golfozó turistákat Magyarországra csalogatni, hiszen a környező országokban (Ausztria, Szlovákia, Csehország) jóval nagyobb lehetőség áll rendelkezésre a golfozók számára. Tisztában vagyok azzal is, hogy ilyen beruházások megvalósítását a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon nehéz elképzelni, de ezen beruházások nélkül Magyarország nem lesz versenyképes a golf turizmus területén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://golfdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr745235298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása